Memurların toplu görüşmesinde saat belli oldu
Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmeleri yarın başlıyor. Sendikalar toplantı öncesi beklentilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.
TRT Haber’in haberine göre 2024 ve 2025 yıllarında memur ve emeklilerin mali ve sosyal hakları toplu sözleşme ile belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ilk toplantı yarın saat 14:00’te başlayacak.
İlk toplantı 1 Ağustos Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak. Peki ilk görüşmede masada neler olacak?
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Güçlü, iddiayla ilgili şunları söyledi:
“Niyetlerin dile getirildiği bir açılış toplantısı yapılacak. Özellikle oturumlar ve müzakereler önümüzdeki günlerde belirlenecek. O gün bir takvim de belirlenebilir. Hangi hizmet kollarının ne zaman görüşüleceği konusunda.” • Genel olarak kamu çalışanlarına yönelik taleplerin ne zaman görüşüleceğine ilişkin takvim de belirlenebilir.”
“ÇALIŞANLARI TEMSİL EDEN 15 KİŞİLİK HEYET MASADA OLACAK”
Toplantıya kamu patronları ve memur sendikalarından yetkililerin katılacağını belirten Güçlü, şu bilgileri paylaştı:
“Masada sendika tarafında konfederasyon olarak en fazla üyeye sahip birinci, ikinci ve üçüncü konfederasyonların temsilcileri var. 11 hizmet kolu var. Şu anda 11 hizmet kolunda Memur-Sen’e bağlı sendikalar, Memur-Sen yetkili konfederasyonları yetkili konfederasyonlar olarak görev yapacaktır.Kamu-Sen masada, KESK masada olacaktır.Masada çalışanları temsilen toplam 15 kişilik bir heyet bulunacaktır.”
OVP’de öncelikli hedef enflasyonu tek haneye indirmek: 20 milyar liralık tasarruf planı
NE OLDU?
Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu 27 Temmuz’da topladı.
120 MADDELİK TEKLİF KAMUOYLA PAYLAŞILDI
Toplantıda 74’ü yeni, 29’u korunacak ve 17’si son toplu sözleşme döneminde incelenmeyen olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde anlaşmaya varıldı.
Maaş zam oranlarının yanı sıra kira yardımının da yer aldığı 120 maddelik teklifini 24 Temmuz’da kamuoyuyla paylaşan Memur-Sen, bire bir teklif belgesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu.
“2 YILDA TOPLAMDA YÜZDE 110 ARTIŞ SUNUYORUZ”
Memur-Sen Genel Lideri Ali Yalçın, 1 Ağustos prestijiyle başlayacak 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde talep edecekleri zam oranları ve beklentilerle ilgili olarak şunları kaydetti;
“Öncelikle taahhüdümüzün yerine getirilmesi ve sözün yerine getirilmesi için en düşük memurlara 22 bin lira olması nedeniyle eksik uygulanan 1.650 liranın baştan bir defaya mahsus düzenlenmesini istiyoruz.
2 yıllık enflasyon bilgisine bakıldığında refah payı dahil ilk üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15 ve dördüncü çeyrekte yüzde 10 artış istiyoruz. 2024 yılı için üçer aylık dönemlerin prestijiyle. 2025 yılı için Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair iyimser tavrımız doğrultusunda, altı aylık dönemlerin prestijiyle tekliflerimizi sunuyor, ilk altı ayda yüzde 25, ikinci ayda yüzde 15 artış istiyoruz. sosyal yardım dahil altı aydır. 2 yıllık bir süre boyunca toplamda %110 orantılı bir artış öneriyoruz. Teklifimizle söz yerine getirildikten sonra 2024 yılı Ocak ayında en düşük kamu görevlisi maaşı 29 bin 700 lira olacak..
“AYLIK 7 BİN 650 TL KİRA YARDIMI YAPIYORUZ”
“Aynı zamanda kamuda fiyat skalasındaki bozulmanın giderilmesi, kamu görevlilerinin serbestliğinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılmasına yönelik önerilerimizi de sıralamak isterim. bir önceki aydan itibaren dönemsel zammı, Toplu İş Sözleşmesi ikramiyesi aylık bin lira olarak ödenecek.” 7 bin 650 TL kira yardımı, birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olması ve verilen sözün yerine getirilmesi, geçiş süreci kapsamından çıkarılan sözleşmeli çalışanların kadroya devri Ekip, dini bayramlarda 4 bin 850 TL ikramiye, 2 bin eş yardımı, nafaka ödedi. Özellikle emeklilere 500 liralık yardım yapılmasını ve bu yardımın emeklilere verilmesini teklif ediyoruz” dedi.
“SEYYANEN ARTIŞININ EMEKLİ KAMU GÖREVLİLERİNE YANSIMASINI İSTİYORUZ”
“Emeklilerin boyutunun ve mağduriyetlerin herkes tarafından bilinmesinin Cumhur İttifakı ortakları tarafından da görüldüğünü bir kez daha hatırlatıyoruz. 8 bin 77 liralık artışın emekli kamuoyuna yansıtılmasını özellikle belirtiyor ve istiyoruz.” Birçok mühendis, şube müdürü, müdür yardımcısı, şef vb. “Kamuda fiyat skalasında önemli bozulmalar olduğu için kamu çalışanlarının unvandaki özel hizmet tazminatı ve ek ödemelerinin iyileştirilmesini istiyoruz. sektör. Burada adaletin sağlanması gerekiyor.”
“YÜZDE 15’E KADAR SABİT GELİR VERGİSİ VERİYORUZ”
“Yardımcı hizmetler sınıfı, uzun süredir gündemde tuttuğumuz ve son toplu sözleşmede ısrarla üzerinde durduğumuz, bu toplu sözleşmede de özellikle gündeme getirdiğimiz bir sınıf. bu arkadaşlar yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak genel yönetim hizmetleri sınıfına aktarılacak.
Gelir vergisinin yüzde 15 olarak belirlenmesini, yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının takdire bağlı kurumlara bırakılarak zorunlu hale getirilmesini ve tüm kurumlarda yükselme ve unvan değiştirme sınavlarının zorunlu olmasını istiyor ve teklif ediyoruz. KPDK’da daha önce aldığımız karara göre 3 yılı geçmeyecek bir form.”
“2024 YILINDA SAĞLIK PAYI DAHİL OLARAK YÜZDE 100,2 ARTIŞ İSTİYORUZ”
Aynı gün bir açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci de zam oranlarını ve talep edecekleri beklentileri kamuoyu ile paylaştı. 2024’ün tamamı için sosyal yardım dahil yüzde 100,2 zam talep ettiklerini açıklayan Kahveci, 2025’in tamamı için tüm maaşlara yüzde 58,4 zam istediklerini söyledi.
Kahveci şu ifadeleri kullandı:
“2024’ün ilk yarısı için yüzde 40, ikinci yarısı için yüzde 30, Ocak ayı itibarıyla verilen zam için yüzde 10 talep ediyoruz. 2025 için Ocak ve Temmuz’da, yine Ocak’ta yüzde 20’şer zam.” Yapılacak zamma ek olarak yüzde 10’luk bir refah payı talep ediyoruz.
2024 yılının tamamı için kümülatif olarak sosyal yardım payı dahil yüzde 100,2, 2025 yılının tamamı için ise sosyal yardım dahil tüm maaşlara yüzde 58,4 oranında zam yapılması olarak özetlenebilir. Önümüzdeki yıl için yüzde 20 zam istiyoruz. En düşük memur maaşına bin 941 lira, ortalama memur maaşına 25 bin 101 lira.”
Müzakereler Ağustos ayına kadar devam edecek.